Spettekaka och Klenäter
Två mycket speciella varianter på goda bakverk är spettekaka och klenäter. Spettekaka är en Skånsk delikatess och ett bakverk. Den är namnskyddad och får kallas för spettekaka endast om den är bakad i Skåne. Bara det gör att det är en upplevelse att äta den. Spettekaka tar väldigt lång tid att göra om den ska göras på traditionellt sätt och det ska den ju om den ska vara äkta förstås. Den ska då ringlas över öppen eld eller över en gasollåga.
Ingredienserna är i och för sig inte hemliga men däremot vilka proportioner man ska ha i. Äkta spettekaka är gjord på enbart ägg, socker och potatismjöl. Det är tungt att göra en spettekaka. Först tar det lång tid att vispa ihop ägg och socker så hårt som en marängsmet och sen i med potatismjölet. Baka över öppen eld är också både tungt och långsamt. Det tar tid att ringla smeten och grädda den så kakan byggs upp till högt torn.
Det krävs flera personer att både sköta den öppna elden och att ringla kakan, varför det är få bagerier som fortfarande bakar över öppen eld. Oftast är spettekakor bakade över öppen eld dyrare än andra spettekakor. Det syns också på färgen om de är bakade över öppen eld för de blir lite mörkare gula i färgen då. Det känns även på smaken för man kan känna en lätt röksmak i kakan.
När kakan väl är färdig dekoreras den med kristyr. Det kan vara olika färg på kristyren beroende på var den är bakad. Kakan är mycket torr att äta. Den skall ätas med bara svart kaffe helst. Om man vill att kakan ska behålla sin torrhet så måste man förvara den lufttätt.
Det är tradition att man skär i kakan med en bågfil för att den ska smula så lite som möjligt. Om man skär med kniv så smular den bara. Man ska skära ut små rektanglar ur kakan och äta dem. Själva kronan på kakan ska man spara till sist.
Spettekaka är en speciell kaka som traditionellt äts vid jul, Mårten Gås och bröllop och andra stora högtider.
Det flera hundra år gamla bakverket klenäten är en sällsynt delikatess. Den äts fortfarande främst i södra Sverige och i Danmark, Norge, Island och på Färöarna. Den är gjord på ägg och mjöl och en skvätt konjak. Den är friterad och har därför en speciell konsistens. Den är inte vanlig i övriga Sverige längre men förtjänar att åter bli ett kaffebröd att förälska sig i.