Svamp och bär
Delikatesser

Svamp och bär

När man räknar upp alla delikatesser vi har så brukar alla slags svampar och bär komma högt upp på önskelistan. Jordgubbar finns numera att få året runt. Men de svenska jordgubbarna som odlats på friland är helt klart de mest aromatiska jordgubbar man kan få tag på. Att just de är de mest aromatiska beror på att de vuxit på marken utomhus, det vill säga på friland, och fått mogna i solen. Det gör stor skillnad på smaken när frukt och bär får bli solmogna. De svenska frilandsbären är dessutom alldeles nyskördade när de säljs i affären och på torgen. Ju kortare väg det är från åkern till skörd och ju kortare tid i kylrum – desto bättre bevaras aromen. Men svenska bär odlade i växthus skiljer sig inte från importerade bär. Importerade bär och frukter är ofta plockade i rått tillstånd för att de ska mogna under resan till importlandet. Detta gör att bärets fulla arom inte hinner utvecklas.

Av odlade svampar som är ganska vanliga här i Sverige är ostronskivlingen en läckerhet. Ostronskivling och vanlig vit champinjon och brun skogschampinjon och i viss mån portobello är de populäraste inhemskt odlade svamparna vi har. Förutom dessa är shiitake en otroligt god och näringsrik svamp. Den har så högt näringsvärde att den kan helt och hållet ersätta kött. Den innehåller alla de näringsämnen som kött också innehåller.

Av svenska svampar är karljohan den som exporteras allra mest. Italien är storköpare av karljohan: för att italienarna har många inhemska delikatesser som innehåller den smakrika svampen.