Ta hand om dina tänder
Konditori

Ta hand om dina tänder

Den här sidan är fylld av delikatesser och sötsaker som får det att vattnas i munnen. Om du kan känna igen dig i att du äter mycket sött är det viktigt att du är bra på att ta hand om dina tänder. En orsak till varför man får hål i tänderna är för att man äter mycket socker. I det här inlägget får du tips på hur du med enkla sätt kan ta hand om dina tänder och fortsätta äta lika mycket godsaker och bakverk på samma gång.

Besök din tandläkare

För att ha koll på din munhälsa är det viktigt att du årligen går till en tandläkare eller en tandhygienist som kan undersöka dina tänder. Det finns tandläkare på nästan varenda ort. Om du till exempel bor på Söder i Stockholm är det Södertandläkarna du kan gå till. Det är viktigt att låta en tandläkare eller en tandhygienist undersöka dina tänder för att upptäcka problem i tid.

Borsta tänderna

Det är sedan gammalt, men det kan vara en bra påminnelse att du varje morgon och kväll ska borsta dina tänder. Det är viktigt att komma ihåg att borsta tänderna dagligen eftersom du när du borstar tänderna får bort matrester och annat som fräter på tänderna. Se till att byta ut din tandborste när den början att bli sliten. Du kan också investera i att köpa en eltandborste. Om dina tänder tenderar till att få ilningar finns det till tandkrämer som motverkar det. Det finns även tandkrämer med extra fluor, vilket är bra för den som har lätt att få karies på tänderna.

Använd tandtråd

När du använder tandtråd håller du ditt tandkött friskt. Dessutom så gör du dina tänder fria från matrester som fastnat, vilket i sin tur leder till minskad risk för karies. Det finns olika sorters tandtrådar att välja bland. En del är lite tjockare medan andra är tunnare. Det finns även mellanrumsborstar du kan köpa och använda mellan tänderna om du har större mellanrum mellan dina tänder.

Munskölj

Munskölj kan användas vid tandborstning. Men munskölj är också något som är smidigt att använda mellan tandborstningarna för att få en fräsch andedräkt och få bort de värsta matresterna. Du kan till exempel använda munskölj efter att du ha fikat goda bakverk.

Tuggummi

Ett annat sätt att hålla andedräkten fräsch är genom att tugga tuggummi. Många använder sig av tuggummi mellan måltiderna, vilket både är bra för tänderna och ger dig en fräsch andedräkt.