Biskvier av alla sorter
Konditori

Biskvier av alla sorter

Biskvier finns det flera sorter av. Det gemensamma de har är att de bakas med mandelmjöl. Det gör att botten i biskvierna får en lätt seg och läcker konsistens, Biskvier innehåller inget vanligt mjöl så de är helt glutenfria. Det kan vara bra att veta.

Chokladbiskvier är den vanligaste sorten. Den har en kalasgod seg botten av mandelmassa. Ovanpå har den en fin fyllning av smörkräm som smälter i munnen. Fyllningen kan också var en chokladkräm. Ovanpå har biskvien ett skal av choklad. Oftast är den klädd med mörk choklad men vit choklad finns också.

Biskvier kan man smaksätta på många olika sätt. Det måste inte vara bara choklad även om det är den populäraste smaken. Härligt goda biskvier finns det i smakerna mint, banan och jordgubb till exempel. Vi ska inte glömma bort de läckra choklad- och kaffebiskvierna som är så goda.

Sara Bernhard är en annan slags biskvi. En Sara Bernhard ser nästan likadan ut som en chokladbiskvi, bara det att en Sara Bernhard är mindre i formen. Men smaken skiljer sig åt en hel del. En Sara Bernhard är gjord på chokladtryffel vilket i sin tur är ren choklad och vispgrädde som smält ihop. I tryffeln kan det finnas en skvätt konjak. Om man inte vill ha konjakssmak på biskvien så kan man ju ta en vanlig chokladbiskvi istället. Men chokladbiskvin har inte chokladtryffel som fyllning utan smörkräm med chokladsmak. Det är det som är skillnaden.

Små mandelbiskvier är goda att strössla över en mugg varm choklad eller varm nyponsoppa. De är också goda att äta som de är. De är också glutenfria och är gjorda på mandelmassa.

Makron, en del kallar den för macaron, är en mandelbiskvi som lagts dubbel med en smörkräm: emellan. Smaken på fyllningen kan variera liksom färgen på makron. Bakverket är gjort på äggvita, mandel, socker och florsocker. De är runda och och formade som en kupol med platt botten. Det är när man klämmer ihop två bottnar med en kräm emellan som man får den karaktäristiska makronen. Den är god och luftig och smakar olika beroende på vilken fyllning den har för dagen. Den är härligt seg i konsistensen men smälter ändå i munnen. Ett underbart bakverk väl värt att prova. Det finns inget mjöl i makronen så den är därmed glutenfri. Makronen liknar marängen i konsistensen men är luftigare och segare.

Det finns även makroner gjorda på kokos. Kokostoppar är en annan variant av makroner, åtminstone på vissa sätt. Men vanliga kokostoppar är också goda. De är sega i konsistensen och glutenfria.

Det finns väldigt många olika slags läckra varianter på biskvier. Det kan nog vara en riktigt trevlig uppgift att prova dem alla för att hitta sin egen favorit.