Sötsakers påverkan på tänderna
Konditori

Sötsakers påverkan på tänderna

När man besöker ett konditori är det lätt att bli överväldigad av alla godsaker som finns där. Bakelser, tårtor, kakor, smörgåsar. Så mycket gott! Men allt det goda har också en baksida, nämligen påverkan på tänderna.

Olika typer av sötsaker

Olika typer av sötsaker påverkar tänderna olika mycket. En smörgås med gott pålägg är till exempel inte lika skadlig som en kola som gärna fastnar i tanden och sedan sitter där en bra stund. Om du vill fika och samtidigt se till att dina tänder mår som bäst bör du fundera lite över alternativen innan du beställer.

Kom ihåg tandborstningen!

Efter att du har ätit gott på ett konditori gör du rätt i att borsta tänderna. Varför inte ha ett par bra tandborstar i väskan så att du enkelt kan bättre på munnens fräschör. När du borstar tänderna får du bort socker, plack och smuts. Det gör inte bara att du ger ett bättre intryck, du får också en bättre munhälsa.

När hålen är ett faktum

Hål i tänderna eller lite tandsten kommer alla att få någon gång i livet. Det är inte bara en enstaka sötsak som orsakar det. Du behöver alltså inte ha dåligt samvete för att du går på café ett par gånger i veckan. Men när hålen väl finns i tänderna är det bara en sak att göra. Det är dags att gå till tandläkaren för att laga dem. En lagning går snabbt att göra och tack vare bedövning gör det inte ont. Sedan kan du gott gå på konditoriet och äta gott igen.