Från lantbruket till konditoriet
Konditori

Från lantbruket till konditoriet

Sverige är ett land som är beroende av lantbrukare för att ta fram olika typer av grödor som kan användas i vardagen. Nästan alla svenskar äter nämligen en bit bröd om dagen, antingen till frukost eller lunch. Många ungdomar som går i skolan har även knäckebröd som det går att äta av nästan under hela skoldagen. Detta visar hur pass beroende Sverige är av yrken som bagare och lantbrukare. Denna artikel kommer därför kolla närmre på några av de viktiga yrkena som gör det möjligt för vanliga svenskar att få bröd, bakverk och delikatesser på bordet.

Lantbrukare

Lantbrukare i Sverige producerar majoriteten av alla de grödor som behövs i Sverige för att bröd och bakelser ska kunna bakas. Livet som lantbrukare har dock förändrats väldigt mycket de senaste åren, framförallt genom konkurrens från utlandet. Lantbrukare i utlandet kan nämligen producera stora mängder säd till en lägre kostnad, på grund av att både maskiner och arbetskraften är billigare där. Det är allmänt känt att Sverige är ett land som är dyrt att driva företag i.

Som tur är finns det också positiva aspekter med lantbruket i Sverige. Numera går det nämligen att köpa både Harvar och andra maskiner online. På så sätt kan man som lantbrukare i Sverige fokusera på lantbruket och inte åka runt och leta efter massa saker, vilket kan ta väldigt mycket tid.

Förädling och transport av grödor

Innan en gröda eller råvara kan användas för att färdigställa bakverk eller bröd måste de förädlas. Förädlingen brukar generellt sett göras på olika typer av fabriker som finns runt i Sverige. I praktiken innebär förädlingen att en råvara eller gröda görs om till slutprodukten. Det kan exempelvis handla om att vetet görs om till vetemjöl. Detta är en process som kan ta flera veckor beroende på vad slutprodukten är. När detta väl är gjort måste också slutprodukten fraktas ut till de olika konsumenterna.

Bagare

När slutprodukten till sist är tillgänglig brukar denna antingen fraktas till ett lager eller direkt till bageriet. Därefter kan bageriet påbörja sitt arbete med att baka bröd och delikatesser. Det bör dock tilläggas att detta är en process som gäller för alla produkter och ett bageri kan ha flera leveranser om dagen för olika sorters slutprodukter. Det gör att ett konditori inte endast behöver ha bagare, utan det krävs både ekonomiansvariga och inköpare.