NAPOLEONBAKELSE
Om du inte har ätit en napoleonbakelse någon gång så har du missat någonting alldeles underbart gott. Namnet på bakelsen kan man tro kommer från någon av kejsarna Napoleon men så är faktiskt inte fallet. Napoleonbakelsen kallades från början för napolitansk bakelse men detta feltolkades och den väldigt goda, och söta, bakelsen fick då istället namnet napoleonbakelse. På franska kallas den här bakelsen för Mille-feuille, översatt på svenska, “Tusen blad”. Den syftar på den väldigt tunna smördeg i flera lager som bakelsen består av.
Johan Broqvist – Gesällprov i Österrike
Så vem kom på Napoleonbakelsen? Mannen bakom den här goda skapelsen var sockerbagaren Johan Broqvist och han gjorde den som ett gesällprov i Österrike. Den blev sedan omåttligt populär och är i dag världskänd och finns att köpa både i butik och på caféer, i Sverige som utomlands. Intresset för den här pärlan har således inte mattats av utan den hänger starkt med sedan 1800-talet då den första gången skapades. Även hans konditori som han startade år 1876 finns kvar än i dag i Växjö och har sedan starten varit ett familjeägt företag. Konditoriet heter Broqvist konditori och ligger på Kronobergsgatan 14 i Växjö. Här finns självfallet den världsberömda napoleonbakelsen och kul kuriosa är att de även har varit kungliga hovleverantörer.
Napoleonsbakelsens dag, den 17 november
En napoleonbakelse består av smördeg, vaniljkräm, vispad grädde, sylt och ännu mera grädde! Efter allt sött och grädde kan det bli aktuellt med en tandblekning hemma, vilket du enkelt fixar med dessa produkten så räds inte napoleonbakelse! På toppen ligger ytterligare ett lager smördeg med sockerglasyr och vinbärsgele. Olika länder har liknande bakelser, bland annat Frankrike, Hong Kong och Iran men det är den svenska varianten som är den “riktiga” napoleonbakelsen. Den här bakelsen har även en egen dag, nämligen den 17 november, så lägg det på minnet!
Recept på Napoleonbakelse 10 stycken
Om du hellre vill göra en egen napoleonbakelse så följer recept här nedan.
Napoleonbakelse för cirka 10 personer
Du behöver 4 plattor smördeg
3dl vaniljkräm, köpt eller hemlagad spelar ingen roll
1,5dl grädde
4 tsk röd vinbärsgele
1dl florsockar
1 msk vatten
Börja med att sätt på ugnen mellan 200 grader och 225 grader beroende på om du har varmluftsugn eller inte. Starta därefter med att kavla ut smördegen så att den blir cirka 10 X 50 cm. Stick sedan hål i smördegen och låt de grädda i cirka 10 till 15 min. Gör sedan vaniljkräm och vispa grädde och blanda ihop. Ta ut smördegen och låt den svalna en stund. Täck sedan botten av smördegen med vaniljgrädde och lägg på plattorna i etapper, avsluta med smördeg längst upp. Värm vinbärsgele i mikrovågsugn eller på platta i kastrull och bred ut över toppen på napoleonbakelsen. Blanda därefter vatten och socker och pensla på vinbärsgelen med ett lager, avsluta med att skära ut bakelserna i lagom storlek.