Vildmarkens gåvor
Fest

Vildmarkens gåvor

Att vara ute i vildmarken själv på vandring kan vara en helt underbar upplevelse. Men om man nu inte kan ta sig ut i vildmarken själv så kan alla vildmarkens gåvor ändå vara en härlig länk ut till naturen.

Myrens guld är de goda hjortronen som under bra år kan översvämma myrmarkerna. Hjortron ger en god smak som sylt och är passar bra tillsammans med ost som friterad camembert eller andra ostar med för den delen. Hjortron kan också vara en fin bas för likör. En droppe hjortronlikör kan vara gott att ringla över vaniljglassen eller varför inte över en kolaglass.

Fjällröding är för många en riktig matupplevelse. Stekta kantareller med stekt potatis är också gott. En god kantarellsås förgyller vilken måltid som helst. Vildmarkens alla bär kompletterar många olika rätter. Lingon kan till exempel användas till både vara sylt eller dryck. Tranbärsdricka eller dricka på slånbär, fläder eller havtorn fungerar också.

Havtorn sägs ha medicinala egenskaper förutom att det är gott. Man kan göra gelé, marmelad och likör av havtorn och använda den som krydda i glögg eller sill. Den är uppskattad av många.

Nypon är också en växt som har ett stort användningsområde. Man kan göra nyponsoppa och nyponte själv. Det är många som plockar nypon på hösten för att sedan torka dem och äta dem under vintern. Nypon innehåller mycket C-vitamin.

Vildmarken ger oss så mycket bär som blåbär och lingon. Hösten är en riktig skördetid även för de som vill skörda i vildmarken. Där finns svampar av många olika slag. Vill man gå ännu ett steg längre i sin längtan efter vildmarken så kan man på våren plocka björkblad och använda dem som teblad. Eller maskrosblad och rötter som också är ätliga.

Men naturen finns också i trädgården och där kan man plocka vinbärsblad, torka dem och använda som te. Eller så kanske man har bärbuskar och äppleträd i trädgården som man skördar av istället för de som finns i vildmarken. Det är också underbart att göra så.