Uråldriga delikatesser
Delikatesser

Uråldriga delikatesser

Hur var det förr i tiden när man bjöd till kalas? Om man ser till gamla berättelser från vikingatiden till exempel så åt man gärna helstekt gris. Till det hade man mjöd och en dryck spetsad med giftiga flugsvampar. Det sista kan hända var till och med delikat men det gjorde också att vikingarna gick i bärsärk eller bärsärkagång. Det innebar att de enligt sägen fick övermänsklig styrka och slog sönder och samman det mesta de hade omkring sig. Det kan ju hända att det bara var ett fruktansvärt rus som gjorde helvetiskt ont och att de försökte slå sig fria från smärtan.

I djungelsamhällen har man också av tradition förtärt gift från grodor och fått ett liknande resultat. Vad det var som hände med vikingarna kan vi inte veta mer än att de använde sig av det rent rituellt.

Men maten då? Fortfarande kan man få fornnordiska läckerheter serverade i Norge, Färöarna och på Island. Där kan det hända att man kan få äta fårskalle och fårögon. Det räknas som en stor ära att få äta upp ögonen särskilt. Om det är gott råder det delade meningar om. Men det räknas som en delikatess i alla fall. Komage är visst också en sådan delikatess. Kokt komage äter man i flera andra länder också och även där räknas det som en delikatess. Alla tror inte på det för att lukten av kokt komage lovar inte gott för alla.

En annan delikatess som tagits fram för länge, länge sen uppe vid Höga Kusten är surströmming. Den sägs vara mycket godare än vad lukten antyder. Lukten är dock så stark och vedervärdig att en person har till och med blivit vräkt från bostad för att hen åt surströmming ute på balkongen. Det var i Tyskland det hände för några år sedan. I det fallet kan man anta att befolkningen runt omkring var totalt oförberedda på stanken för de hade kanske inte ens hört talas om surströmming förut.

Surströmming är fermenterad strömming. En liknande mattradition har man i Norge också. Men då äter man fermenterad lax istället. Lukten är ungefär densamma.

En annan gammal form av konserverad fisk äter vi fortfarande och då särskilt till midsommar. Och det är sill i alla dess former. Sill är en urgammal delikatess.