Starta ett konditori
Konditori

Starta ett konditori

Drömmer du om att ha ett eget konditori med goda och smarriga bakelser? Idag är det lättare att starta konditori än på länge, då mat och bakverk är något som intresserar många. Vad ska du göra för att lyckas starta ditt konditori?

[IMAGE=enMftafVkjDF.jpg]

Konditori – både bakelser och vänner!

De flesta konditorier kombinerar att baka goda tårtor och kakor, med att också ha ett kafé. För många är ett konditori och ett kafé samma sak, även om det egentligen finns en skillnad mellan dem. Ett kafé måste inte ha bakat sina bakverk självt, utan kan ha köpt in allt. På ett konditori däremot vet kunden att allt är färskt och nybakat! Att gå ut och fika med familj och vänner är något som är viktigt för många för att må bra. Det finns forskning som visar att det är hälsosammare att äta en bakelse med en vän, än att bara sitta hemma och äta supernyttigt i sin ensamhet. Ett konditori skapar alltså inte bara goda tårtor, utan också social hälsa. Det är också skönt för de som är hemma under dagarna, som pensionärer, föräldralediga, arbetslösa och sjukskriva att kunna ta en kopp kaffe och ett wienerbröd med en vän då och då. Om du har problem med artos kan du gå in på Artros.org för att ladda ner en behandlingsplan och få hjälp – smidigt och enkelt! När vi är sjuka, ledsna eller har ont på något vis, som ledbesvär, är det skönt att få en stunds avkoppling på ett konditori med en vän.

Start ett konditori

För att starta ett konditori bör du vara utbildad konditor – kunderna förväntar sig det. Det första som du behöver göra när du ska starta ett konditor är en marknadsanalys: finns det nog med kunder? Vilka slags kunder kan du få? Vad verkar de efterfråga? Ett tips är att skicka ut undersökningar för att ta reda på vad de som bor i närområdet kan vilja ha. På vissa ställen passar det att skapa ett exklusivt konditori med bara ekologiska produkter och finaste chokladen från Belgien. Sådana konditorier behöver inte ens ha en serveringen, utan bara snygga förpackningar som kunderna kan bära hem de små söta konstverken i. Men på de flesta orter är det viktigaste kombinationen av pris och variation, samt hur mysig kafédelen är. Du bör tänka igenom hur mycket det kommer att kosta för en hel familj att gå på kondis och fika. Även om du helst skulle vilja göra speciella italienska bakkonstverk, är det inte säkert att det verkligen kommer att passa för tvåbarnsfamiljen med glada sjuåringar – då brukar marsipangrodor och kanelbullar fungera bättre.

Marknadsföring

När du beslutat dig för att starta ditt konditori, kommit på ett bra namn och hittat en passande lokal, måste du börja med marknadsföring. Du bör börja marknadsföra konditoriet redan innan du startat, då det tar ett tag innan folk upptäckt att du finns. Ett tips är att göra ett bra och mycket prisvärt kaffe- och bakelseerbjudande under veckan som du öppnar. Tänk också på att ha en blogg och använda sociala medier.