Eget konditori eller franchise?
Konditori

Eget konditori eller franchise?

Kafékulturen är starkt rotad i Sverige. Vi älskar att fika eller ta en kaffe på stående eller gående fot. Kafé på kafé öppnar upp, både i städerna och på landsbygden, gärna med en gårdsbutik eller en hörna med någon form av annan verksamhet och försäljning.

[IMAGE=bCVoiZbN8prr.jpg]

För att öppna ett kafé eller konditori kan du gå två vägar – starta ett helt eget företag eller gå den så kallade franchisevägen och öppna ett kafé från en kedja som redan existerar. Vi reder ut skillnaderna.

Franchise – en enklare möjlighet med regler

Med franchise kan det vara lättare att öppna ett kafé eller konditori om du från början kanske inte har den erfarenhet du skulle behöva. Franchise betyder att du som franchisetagare öppnar en verksamhet från ett redan existerande företag och öppnar upp det i samma namn. Exempel: Wayne’s Coffee är ett sådant företag. Vem som helst kan starta en Wayne’s Coffee och tar då hjälp av företagets egen support för att hamna rätt i uppstarten, såsom marknadsföring, drift, rådgivning och så vidare. Den som är franchisetagare står för själva investeringen och affärsmannaskapet. Du behöver inte leda rådgivare utifrån utan får helt enkelt den spark i baken och den assistans som krävs genom det ursprungliga företaget, i detta fall Wayne’s Coffee.

Att vara franchisetagare kan ibland vara enklare i själva uppstarten, men samtidigt har man inte de fria tyglar som man får om man helt och hållet står bakom sin egen affärsidé, i detta fallet öppnandet av ett konditori. Det finns således både för- och nackdelar som man får väga mot varandra.

Starta eget konditori

Du som vill göra allt på ditt sätt kanske passar mer för att öppna upp ditt eget konditori eller kafé. Då står du dock för allt själv, både vad gäller marknadsföring, rekrytering och drift med mera. I det fallet finns naturligtvis andra företag att ta hjälp av, såsom rekrytering i Stockholm eller andra städer där man bistår dig att hitta spetskompetens och rådgivning genom hela din uppstart och vidare längre in i karriären.

Om du öppnar ett eget fik eller konditori kan det bli en krångligare väg i början, men å andra sidan är det ditt namn och dina idéer som gäller, ingen annans. Du har således färre regler att följa från någon annan, men får på samma gång ta ansvar för hela biten själv, från att hitta lokal, personal och koncept till att utveckla bakverk, menyer och nisch.

Vad passar dig?

Om du föredrar franchise eller att öppna eget beror helt och hållet på vilka behov och önskemål du har. Om du inte känner att du har erfarenhet att göra allt själv till en början kan det vara bra att gå franchisevägen för att i senare skede kanske öppna ditt eget konditori. Om du däremot är våghalsig och vill gå din egen väg, kan du välja det andra alternativet.