Såser
Delikatesser

Såser

Bearnaisesås är väl en av de mest kända såserna men också den sås som mest kopieras till oigenkännlighet. Det krävs en finsmakare för att känna skillnaden på äkta bearnaisesås och oäkta. Har man en gång smakat äkta bearnaisesås så tillhör man strax finsmakarnas skara och vill bara ha den äkta versionen.

Hollandaisesås är också en populär sås som kan få en alldeles strykande åtgång till en god fiskrätt med kokt skalad potatis.

Bland varma såser är murkelsås och kantarellsås också såser som passar till många olika maträtter. Citronsås och currysås är också populära och ger god variation till många olika rätter.

Bland kalla såser finns det många goda bärsåser som kan passa i de mest oväntade sammanhangen. Just till fest eller kalla rätter kan en kall sås göra susen. Eller varför inte som en salladsdressing. En kall sås behöver ju inte vara bara till en sallad eller förrätt utan går lika bra att ha till varma rätter eller kalla varmrätter.

Man kan också ha en kall sås enbart som kryddförstärkare. Till exempel cumberlandsås och Worcestershiresås är sådana som har väldigt stort användningsområde. De kan man ha till både svamp och andra tillbehör i matlagningen. Bara fantasin sätter gränserna.