Saffran – en julens krydda
Konditori

Saffran – en julens krydda

Saffran är en av världens mest uppskattade, och dyraste, kryddor och förknippas av många svenskar med julen.

För att dryga ut kassan med laget eller klassen kan man sälja saffran via saljdirekt.se som erbjuder en högklassig produkt presenterad i vackra glasburkar. En liten påse som man köper i butik innehåller 0,5 gram saffran medan de glasburkar som man här kan bli återförsäljare till innehåller 2 gram äkta saffran. Det bästa är att dessa två gram räcker längre än annan typ av saffran – tack vare den höga kvaliteten kan man minska rejält på mängden saffran i förhållande till vad receptet säger.

Den saffran som Sälj Direkt erbjuder är miljövänlig och härstammar från Spanien, Grekland och Iran. Det finns saffran att köpa också från andra länder men för att få den ekologiska märkningen här i Sverige måste vissa kvalitetskrav uppnås och detta får man genom att köpa in saffran från nämnda länder.

Vad gör saffran till en julkrydda

Men varför är saffran just en julkrydda för så många? Kanske för att det är en dyr krydda som många inte hade råd med förr i tiden. Det var bara de med mycket pengar som hade råd, och man valde då att använda den främst vid fest. Julen är en av de viktigaste festerna på året och således valde man att använda saffran då. När gemene man fick lite mer pengar och fick råd med dyrare kryddor tog man efter de rika familjerna. Saffran blev en julens krydda i slutet av 1800-talet och början av 1900-talet men det finns belägg för att kryddan fanns i Sverige redan på 1300-talet. År 1327 begravdes Heliga Birgittas pappa och från den tillställningen kan man läsa att man använde sig av såväl saffran som andra exotiska kryddor, till exempel ingefära och kanel.

En av världens dyraste kryddor

Saffran utvinns ur saffranskrokusens pistill, vilka plockas för hand. För ett kilo saffran behövs mellan 100 000 och 200 000 blommor och man kan med det förstå varför kryddan kan betinga ett så pass högt pris som 80 000 kronor för ett kilo.

Som skolklass eller förening vill man kanske tjäna pengar också andra tider på året och då kan saffran vara en svårsåld produkt men genom Sälj Direkt kan man också bli återförsäljare av ost, kaffe och ljus. Vill man utöka försäljningen i juletid kan man även erbjuda sina kunder amaryllis och dörrkransar. Många är de privatpersoner som gärna får sina produkter levererade direkt hem till dörren, framför allt i juletid då det är mycket som ska hinnas med, så som klass eller förening underlättar ni människors vardag.