Ost
Delikatesser

Ost

Vad vore livet utan ost. Ostar är både vardagsmat och festmat. Ost kan man äta hur mycket som helst. Det finns många olika varianter av ost för olika tillfällen. Till vardags, till dessert och till fest. Ost är ett av de äldsta livsmedel vi har. Hur man kommit på att tillverka ost vet man inte, men man vet att ost har tillverkats i årtusenden. Det finns i väldigt gamla skrifter nämnt just ost och därför vet vi att de funnits kanske lika länge som man haft tillgång till mjölk.

Den äldsta ostsorten är färskost. Det är också den enklaste formen av ost. Den kan kryddas i oändliga variationer. Färskost kan kryddas med färska örter, pepparsorter eller med olika rökta smaker.

Många gör ost med hjälp av löpe men det går också att göra ost med hjälp av vinäger eller citron. Om man häller i vinäger eller citrus i mjölk så skiljer sig vasslen från mjölkproteinet. Vasslen kan man använda till dryck eller bakning. Ostmassan fortsätter man bearbeta och sedan lagra.

Vi älskar alla slags ostar. Det finns underbart goda getostar gjorda i Norrland men även andra landskap. Givetvis finns det getostar från Frankrike och andra länder också men de inhemska är närproducerade. Just getter och får går ju oftast ute och betar så länge det går. Det gör att deras mjölk är väldigt nyttig. Just gräsbetesdjur producerar omega 3 och omega 6 i lagom proportioner i både mjölk och kött vilket är hälsosamt för oss. Djur som inte betar utan hålls inomhus större delen av året i stallar äter oftast mycket spannmål istället för färskt gräs. Det gör att deras mjölk och kött inte innehåller rätt proportioner av just omega 3 och omega 6. Det är inte onyttigt att dricka mjölk eller äta ost gjort på komjölk från kor som inte går ute och betar men det är inte lika nyttigt som den mjölk som kommer från gräsbetesdjur. Med gräsbetesdjur menar man djur som betar minst ett halvår utomhus. Väldigt många kor får inte beta alls och väldigt många kor betar endast en månad om året. Detta har en väldigt stor betydelse för vilken kvalité det blir på mjölken och osten. Vill man vara säker på att få en så nyttig ost som möjligt så ska man köpa ost från mejerier där man vet att korna får gå ute större delen av året. Håller man sig till get- och fårost så kan man vara ganska säker på att de djuren gått ute större delen av året och i sydligare länder året runt.