Exotiska frukter
Delikatesser

Exotiska frukter

Blåbär skulle man kunna tro är enbart inhemskt men så är det inte. Blåbär växer i större delen av Europa och Asien. Numera odlas blåbär även i Sydamerika och USA. Både odlade och vilda blåbär är nyttiga för oss att äta.

Numera har vi fått all världens frukt hit till våra breddgrader. Det har ju gjort vårt vardagsliv rikare då vi kan frossa i så många olika vackra och goda frukter.

Bara i mitten av 1900-talet fanns det mest bara äpplen, päron och apelsiner att få tag på här hos oss. Bananer fanns också. Men så började man importera persikor. På den tiden plockades de när de var solmogna på träden i sina länder. Då kom de fram hit nästan på gränsen till övermogna, saftiga och vidunderligt goda. Numera plockas persikorna råa och får mogna under resans gång och under lagring hos grossisterna på destinationsorten. De är fortfarande goda men dock inte solmogna. Ananas är också en vidunderlig exotisk frukt som numera finns på våra breddgrader året runt.

Trots att vi har så mycket frukt att tillgå så är det precis som om människorna inte tröttnar på dem. Tvärtom så säljs det tonvis av frukt varje dag. Och vi verkar bara vilja ha mer och mer av dem.

Frukt är sött och gott och fulla med nyttigheter. Framförallt är det vitaminer och mineraler som finns i dem. Dessa är antioxidanter som stärker vårt immunsystem.

Men det finns också frukt som inte är särskilt söta. Grapefrukt är exempel på det och till viss del även pompelmus eller Pomelo. Det söta i pomelon finns endast fruktköttet och då i en något fadd variant. Hinnorna som håller ihop fruktköttet är beskt som hos grapefrukten. Just pomelon är den största citrusfrukten som finns. Den blir oftast mellan 1-3 kg men den kan bli upp till 10 kg tung. Citrusfrukterna härstammar allihopa från tre olika citrusväxter. De flesta har genom tusentals år korsats till än den ena än den andra sorten av citrus. Men just pomelon ska enligt vissa forskare inte vara en hybrid utan en ursprunglig frukt. Det finns idag i butikernas hyllor hybrider som tagits fram i Israel och som korsats mellan apelsin och grapefrukt. Dessa är sötare i smaken än grapefrukt. Det finns en sort som kallas för sweeti till exempel. Idag finns det så många olika slags citrusfrukter att man kan nästan inte hålla räkningen på dem längre. Men goda är de och vi verkar tycka om dem allihopa för ner slinker de gärna och ofta.

Bananer är så vanliga att de är nästan en vardagsfrukt. I de tropiska länder används bananen på fler sätt än vad vi är vana vid. Man har till exempel matbananer som man använder som bas i olika maträtter. Matbananen är inte lika söt som dessert-bananen som vi brukar importera till Sverige.