Fruktgodis och gelé
Fest

Fruktgodis och gelé

Klassiska godisbitar för kalas och fest är fruktgodis och gelégodis. De traditionella fruktgodiset som även finns på konditorier är ofta gjorda av fina fruktsafter. Gelén får stelna i formar och doppas sedan i choklad.

Gröna kulor var länge en konfektyr som ensam ståtade med sin form. Nu finns det andra kulor i många olika färger. Det som skiljer dem åt är konsistensen.

En riktigt lyckad gelékonfekt har en stadig konsistens med en klar och tydlig fruktsmak som man inte kan ta miste på. Sockeröverdrag gör sällan en god gelé rättvisa men chokladöverdrag kan göra det.

Gelé är också en viktig ingrediens i många tårtor och bakelser. Utan en riktig god och kraftfull gelé kommer inte frukten till sin rätt på en frukttårta eller bakelse till exempel. Gelé är med andra ord en viktig komponent i alla slags bakverk med klass och god smak. Geléns genomskinlighet ger dessutom frukten under gelén extra fräschör. Frukter och bärens färger konserveras på ett vackert sätt under gelén.

I fina desserter med gelé är det extra vackert och delikat om man har ett lager frukt undertill i botten av skålen. Hela anrättningen får gärna serveras i genomskinliga vackra glasskålar.