Bär- och fruktpajer
Konditori

Bär- och fruktpajer

Idag är alla slags bär- och fruktpajer populära. Riktiga gammaldags blåbärspajer med vaniljglass eller vispgrädde är en oförglömlig delikatess.

De gamla blåbärspajerna hade ofta ett gallermönstrat lager av bulldeg på pajen. Numera har man istället ett generösare botten som är djupare så det ryms mer blåbärsfyllning i pajskalet. Men det finns också pajer med tunn botten som inte har så höga kanter. Det är helt upp till tycke och smak vilken sorts blåbärspaj man föredrar.

Hallonpaj med riktigt generöst med fyllning är också en underbar högtidsstund att få njuta av. Ibland kan man ha turen att även få paj med både hallon och blåbär. Det ska visst vara mycket nyttigare att äta hallon och blåbär tillsammans. Båda bären är nyttiga var och en för sig och innehåller massor av antioxidanter. Men tillsammans blir det en synergieffekt som gör att de blir dubbelt verksamma tillsammans.

Att äta säsongens frukt- eller bärpaj är en underbar njutning i livet. På våren kan man börja med en härlig rabarberpaj. På sommaren kan man äta på jordgubbstårta, hallonpaj och blåbärspaj. Och sen kan man frossa i sällsynt krusbärspaj som är så gott. Av röda och vita vinbär kan man göra fina tårt- eller kakdekorationer. Man fryser in dem och tar fram dem när de behövs.

Som om de inhemska frukterna och bären inte vore nog så kan man njuta av något så härligt som en persikopaj och dessutom året runt.

Senare på hösten är det dags för den härliga höstpajen, det vill säga äppelpaj med vaniljsås. Det går att baka äppelpaj året runt numera men den godaste är gjord på hösten av nyskördade äpplen med en härlig äppelmust till om man vill.